Copiii au o imaginație incredibilă, iar vizualizarea creativă, de obicei, le vine cât se poate de natural. Cu toate acestea, pentru că avem parte de atât de multe imagini gata făcute din surse precum televiziunea, calculatoarele, jocurile video etc., este mai important decât oricând să încurajăm și să oferim copiilor noștri oportunități de a-și folosi imaginația.
Einstein spunea că imaginația este mai importantă decât cunoașterea, pentru că de la imaginație pornește totul pentru dezvoltarea copilului: creativitatea, ingeniozitatea și gândirea în afara ariei de confort a cunoștințelor.
Imaginația este o ușă spre multe alte posibilități în această lume. Asta o știm prea bine, dar cum reușim să hrănim această imaginație?
Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci Ce Vrei este o carte despre puterea imaginației, scrisă de Andreaa Micu și ilustrată superb de Alina Maria Mărgulescu, în care ni se dezvăluie o lume fabuloasă, plină de magie. Și nu orice magie. Aici, în această lume, trebuie doar să te gândești bine și să rostești ce dorești, căci de-ndată se va împlini.
Poftiți pe Lună, unde locuitorii regatului lui Lunus Plinus se numesc chiar așa: Luni plini!. Aceștia pe lângă puterea magică pe care o dețin, sunt umanizați. Sunt veseli și haioși, îngândurați și temători, le place la nebunie să cânte și să petreacă în voie bună.
Este seară în București, iar Andrei privește cu mare interes prin telescop Lunii Plini din Țara lui Faci ce Vrei. Într-o clipită, băiețelul se trezește în camera sa cu Lunus Plinus, care coboară de pe Lună pe propria sa barbă. Regele a venit cu o rugăminte specială, pentru că Soarele s-a supărat pe Lunii Plini din cauza petrecerilor zgomotoase, iar Țara lui Faci ce Vrei va fi lăsată în beznă și Lunii Plini riscă să înghețe, cât de curând. Lunus Plinus dorește ca Andrei să îi ajute să convingă Soarele să nu plece.
Andrei acceptă această misiune, care promite o aventură pe cinste. De pe Pământ are nevoie de 5 obiecte pentru această călătorie:
OGLINDĂ, NAI, BUJOR, APĂ și USTUROI.
Cum îl vor ajuta acestea să salveze Țara lui Faci ce Vrei, rămâne de văzut.
Băiețelul dă dovadă de mult curaj, istețime și perseverență – nu se dă bătut cu una cu două, chiar și atunci când situația pare să-l depășească. Este un exemplu pentru copii.
“Bumbarasa, Gingarasa, bum-bum-bum,
Chiar în frișcă Lunus Plinus stă acum!
Ce răsfăț, ce desfătare pentru regele cel mare!”
Imaginația curge și aventura continuă. Textul este melodios, plin de versuri și cântecele. M-am trezit, cântându-i fetiței mele versurile Lunilor Plini, fie ele triste sau vesele, dar mereu haioase, ca și când aș fi fost acolo pe Lună cu aceste personaje cu trăiri intense.
Conversațiile dintre Andrei și Lunus Plinus îmi aduc aminte de cele dintre Sophie și MUP (Marele Uriaș Prietenos), personajele lui Roald Dahl. Sunt savuroase cu toate acele replici pline de inocență și un dram de ironie. Luna locuită de Lunii Plini mi-a readus aminte de planetele imaginate de K.J. Mecklenfeld, în Aventurile lui Hendrik de Mol.
De îndată ce am scos cartea din colet, m-a fermecat. Nu cunoașteam acțiunea cărții așa că mai întâi de toate am apreciat aspectul: coperta, ilustrațiile și design-ul paginilor, care sunt extrem de frumoase.
Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci Ce Vrei are un format de excepție. Coperta cartonată și paginile interioare nu sunt lucioase, cum suntem obișnuiți la multe cărți, copertele interioare sunt ilustrate și ele. Așadar, avem parte de o aventură pe cinste, cu un format foarte frumos. Va încânta copiii, negreșit!.
Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci Ce Vrei este o carte despre puterea imaginației, cum vă spuneam la început: îndrăzniți să vă imaginați noi lumi și cuvinte noi cu copiii voștri!
Din sursele rețelelor de socializare ar rezulta că din toamnă ne așteaptă volumul doi, la editura Baroque Books & Arts, cu o nouă aventură: Lunus Plinus și Andrei, pe Pământ NU faci ce vrei!, așa cum ne promite și finalul volumului unu.
Pingback: Cărți de Crăciun pentru copii. Noi apariții editoriale – iarnă 2018 – Book Style