Este ora șase dimineța în Dakar (capitala Senegal-ului), iar Keita îl ajută deja la această oră, pe tatăl ei să numere peștii strânși în timpul nopții. Dar, oare ce fac alți copii ai lumii, chiar în același moment?
Această carte a Editurii Cartemma, așa cum ne informează și titlul, ne transportă într-o călătorie foarte frumoasă în jurul lumii, petrecută în același timp în care Keita numără peștii, iar noi descoperim rând pe rând diverse informații, în primul rând, despre ce activități întreprind și alți copii pe această planetă.
Nu călătorim singuri, ci alături de o pasăre, prin ținuturi deșertice, tropicale, sau foarte răcoroase, dar pline de viață și culoare în orice moment al timpului. Ca o paranteză, ideea unei păsări care însoțește personajele pe parcursul acțiunii, o întâlnim și în “Băiețelul care se putea mușca de nas”, de Alex Moldovan și Irina Georgescu (Ed. Arthur).
În același timp în jurul lumii este o carte care, pe cât de simplă pare la o primă vedere, pe atât de complex elaborată rezultă după ce o parcurgem și inspectăm centimetru cu centimetru fiecare ilustrație în parte. Dacă textul este scurt, atunci ilustrațiile ne transmit mult mai mult. Fiecare ilustrație în parte conține detalii reale, pe care le puteți căuta pe internet sau în enciclopedii. Ar fi util să aveți o hartă a lumii alături, în timp ce explorați această carte. Așadar, este o carte de explorat și de documentat împreună cu copiii. O să descoperiți pe lângă diferențele de fus orar ale locațiilor, și diferențele culturale și de trai ale celorlalți copii ai lumii.
Un exemplu, asupra căruia m-am documentat între timp, ar fi locația Hanoi, care este capitala Vietnam-ului. În ilustrația creată de Clotilde Perrin pentru această locație regăsim dragonul – care semnifică totalitatea influențelor chinezești asupra populației, bicicletele – care sunt foarte importante în viața oamenilor ca principal mijloc de transport și bineînțeles Râul Roșu (Red River), care trece prin nordul capitalei Hanoi. Acestă nuanță roșie-maronie se datorează prafului din aer și a nămolului/pământului lutos.
Sunt atât de multe informații valoroase pe care le puteți regăsi în această carte editată de Cartemma, pur și simplu privind cu atenție ilustrațiile și căutând într-o enciclopedie, sau chiar pe internet, la un simplu click distanță.
Finalul cărții este dedicat informațiilor despre fusurile orare, despre cum se măsura timpul în vremurile străvechi, și cum Sir Sandford Fleming a dat startul folosirii ca referință a meridianului Greenwich (Anglia), cunoscut și ca meridianul zero, în anul 1884.
Traducerea este realizată de Laura Frunză.
Mulțumesc foarte mult editurii Cartemma pentru această carte minunată.
Pingback: Copiii lumii – The Barefoot Book of Children. Fiecare copil are o poveste a sa | Cartemma – Book Style