Scrisă de Frances Hodgson Burnett acum mai bine de un secol (1911), Grădina secretă rămâne una dintre cele mai iubite cărți pentru copii, din toate timpurile. Generații întregi de cititori s-au pierdut printre descrierile minunate ale naturii în anotimpul primăverii și frumoasa prietenie, inocentă, a celor trei copii: Mary, Dickon și Colin. Povestea Grădinii secrete a fost transpusă pe micile și marile ecrane, pe scenele de teatru, în cărți ilustrate și adaptate pentru cititorii mici și foarte mici.
Mary Lennox este o eroină atipă, fiind un personaj pe care nu ai cum să-l îndrăgești având în vedere caracterizarea de la începutul romanului. Aceasta este plină de sine, egoistă, răsfățată și total neinteresată de alte persoane din jurul său. Însă, Mary este fără îndoială eroina acestei cărți, în ciuda acestui tablou oribil creionat în jurul său de către Frances Hodgson Burnett, la începutul cărții.
Vă spun sincer, mi-a displăcut din start, însă următorul gând a fost să-i dau o șansă. Trebuia să facă o minune Burnett cu acest personaj! Poate acesta este și scopul acestui roman. Ni se prezintă o fetiță neiubită de nimeni și incapabilă să îndrăgească la rândul ei pe cineva, ca mai apoi să ni se ceară, nu să o iubim – sau cel puțin nu de la început -, ci să avem încredere în ea că își va găsi calea și, asemenea grădinii de care va avea grijă, va crește și se va transforma în ceva minunat!
“Acolo unde îngrijești un trandafir, copile,
Ciulinii nu au ce căuta”
Când locuia în India, Mary Lennox era o fetiță bolnăvicioasă și nu tocmai amabilă cu cei din jur. Din nefericire, rămâne orfană și este trimisă în Anglia, pentru a locui la misterioasa reședință a unchiului său Archibald Craven. Acesta nu-i acordă prea multă atenție, și nimic nu pare să aducă vreo schimbare în felul ei de a fi. Este singură și nu are cu cine să se joace, dar, într-o zi, află de existența unei grădini secrete în care, firește, nimeni nu are voie să intre.
Apoi, Mary descoperă o cheie veche într-un răzor de flori și, dintr-odată, un val de magie o conduce către poarta interzisă. Când rotește cheia în încuietoare, Mary intră într-o lume pe care, altfel, nu și-ar fi putut-o imagina vreodată. Ocupându-se de grădină, alături de grădinarul Ben Wheatherstaff și de vărul ei, Colin Craven, Mary însăși înflorește, transformându-se într-o ființă optimistă și veselă. Aici este și înțelesul acestei cărți clasice, care a încântat atâtea generații: liniștea sufletească și sănătatea trebuie cultivate precum florile unei grădini îngrijite cu dragoste.
Mi-a plăcut la nebunie povestea. Mi-a captat atenția încă de la început, are acțiune, are suspans, chiar dacă totul se întâmplă într-o tonalitate calmă – nu are nimeni gânduri ascunse, răutăcioase care să dea în alte conflinte complicate și urâte, are comic de situație și mult umor. Este doar….perfectă! Poftiți în grădina secretă și urmăriți trei copii care vor descoperi ce înseamnă fericirea adevărată!
Traducerea din limba engleză aparține Mariei Iliescu.
Coperta ediției Corint Junior (2020) seamănă, oarecum, cu afișul noului film The Secret Garden (2020), regizat de Marc Munden, cu adaptarea bazată pe acest roman realizată de către Jack Thorne, avându-i în rolurile principale pe actorii Dixie Egerickx, Colin Firth și Julie Walters. Aștept ecranizarea cu nerăbdare!
Fii primul care lasă un comentariu