El este Ariston, cel mai îndrăgostit arici, visător din fire, cu dor de ducă, și posibil să fie cam naiv. Este soțul frumoasei Leontina, cea mai îngăduitoare soție, având un mare respect și o dragoste nemărginită pentru acesta. Acestea fiind spuse, iată un mic portret al celor doi arici, personajele lui Iulian Tănase.
Ne rămâne doar să savurăm fiecare rimă, personaj și dialog în parte. Dacă vă este cunoscut personajul lui Gellu Naum, Apolodor, atunci vă veți aduce aminte de el când veți citi povestea ariciului Ariston, ambii cu dor de ducă și dorințe de cunoaștere, libertate și curaj, dar totuși, mereu cu o neliniște și un dor nebun de familie, care îi cheamă neîncetat.
Ariston vrea să călătorească, dar, cum bugetul familiei nu permite un astfel de vis, acesta se hotărăște să-și vândă ácele miraculos-vindecătoare. Leontinei nu-i vine să creadă o asemenea idee, poate chiar naivă și prostească, daaar, e ideea iubitului ei soț, iar ea răbdătoare de fel, cu respect pentru el, degrabă îi aduce un costum, ca să-l ferească de gurile rele, atunci când ajunge să nu mai aibă niciun ac pe el.
Îi acceptă dorința de a pleca în lumea largă, căci altfel cum ar putea să stea lângă el, un soț iubitor, dar cu capul mereu în nori, într-o stare de visare către alte zări.
După ce își vinde acele miraculos-vindecătoare, Ariston pleacă în lumea largă, se oprește totuși să mănânce un tiramis’ în capitala Franței, la Paris, sau să vadă cel mai frumos amurg, într-un sătuc din Luxemburg. Înspre Everest pornește, unde fratele său geamăn, ce Breton el se numește, își făcuse o căsuță dodoloață și drăguță.
Avalanșa ce se iscă din senin și într-o doară îi readuce pe-Ariston și pe Breton în Africa natală, unde erau așteptați, cu sufletul la gură, de Leontina, soția lui Ariston, și de Clementina, sora geamănă a Leontinei și viitoarea soție a lui Breton. Greu nu este de ghicit: finalul poveștii e unul fericit.
Minunatele ilustrații sunt create de Alexia Udriște. Fiindcă îndrăgește deopotrivă copiii și aricii, ea colorează cum nu se poate mai cald povestea extraordinară a lui Ariston care, curajos din fire, reusește să intre în sufletele tuturor copiilor și mai mari, și mai mici.
Iulian Tănase are suficienți pitici, pe creier și-n trăsurici, încât era absolut firesc, pentru el, să aibă lipici la arici. Este autorul cărților Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, Melciclopedia, Experimentul MAMATATA.
Fii primul care lasă un comentariu