Doi șoricei, ilustrată de Sergio Ruzzier, este o carte fără cuvinte – sau cu puține cuvinte. O să spuneți, ce putem face cu o astfel de carte fără cuvinte? Căci, cel mai probabil, o carte bazată doar pe imagini și fără text va fi considerată prea “simplă” pentru copiii care au auzit atât de multe povești până acum, sau în cel mai rău caz va fi considerată chiar “plictisitoare” – doar să ne uităm la ilustrații? Astfel de idei sunt greșite, nimicind din start meritul acestor cărți. O carte fără cuvinte are deja în spatele ei un întreg scenariu, o adevărată poveste care așteaptă să fie grăită de copii și părinți.
Cărțile fără text implică interpretarea imaginilor, iar acest lucru dezvoltă imaginația, limbajul și, bineînțeles, vocabularul. Povestea va fi spusă de fiecare dată diferit, sau aproape asemănător, folosind mereu alte și alte cuvinte noi, adaptate vârstei copiilor, care să ne conducă mereu la același final al poveștii.
Copiii vor asculta și se vor implica la crearea poveștii. Trebuie doar să dați frâu liber imaginației și veți fi încântați de ceea ce va ieși, pentru că aceasta va fi o poveste spusă chiar de voi!
Putem începe povestea cam așa:
Au fost odată doi șoricei care locuiau într-o căsuță mică-mititică cu o ușă, două ferestre și un horn pe care iese fum….
După cum spuneam, povestea croită azi nu va fi asemănătoare cu cea de ieri, astfel că o altă variantă a poveștii poate să fie în felul următor:
Era o dimineață minunată atunci când, într-o căsuță nici prea mare nici prea mică, se trezeau doi șoricei. Unul este pus pe fapte mari, plănuind o nouă aventură minunată în căutare de hrană, altul e mai somnoros – ar dori să facă în continuare nani. Înainte de orice altceva, au nevoie sa mănânce micul-dejun. Dar ce să vezi? Au doar trei biscuiți pe masă și două pahare cu lapte! Un șoricel este fericit, având parte de doi biscuiți, iar celălalt a rămas supărat, trebuind să se mulțumească doar cu unul.
După ce au făcut un dezastru în bucătărie – firimituri peste tot, au de gând să plece în călătorie. Unul rămâne sceptic – poate nu ar trebui să călătorească cu barca, celălalt este decis – va alege o barcă verde, numai bună să încapă în ea amândoi și bineînțeles, vâslele…oh, vâslele pe care le va folosi șoricelul care a mâncat cei mai mulți biscuiți, el având energie după acel mic-dejun “copios”. Dar, asta nu este tot! Cei doi șoricei ajung pe o insuliță unde văd bucuroși un cuib cu ouă, care par numai bune de-o omletă, ca mai apoi să se întristeze la loc – din ouă au ieșit trei boboci de rață. Visul la acea omletă proaspătă s-a risipit. Doar unul rămâne cu un zâmbet firav la gândul că rățuștele sunt tefere.
Credeați că asta este tot? Trei bolovani din apă produc fix două găuri pe fundul bărcii, care se va scufunda…
Peripețiile continuă până când într-un final, acești doi șoricei nu mai sunt supărați unul pe celălalt, ci din contră, sunt fericiți în sfârșit că au ajuns acasă teferi și ideea unei supe de legume li se pare cea mai minunată dintre toate.
Acele cuvinte puține, prin care se numără anumite obiecte și situații, îndeamnă cititorul să-și îndrepte atenția asupra lor atunci când se va forma povestea.
Pe măsură ce parcurgeți ilustrațiile, admirați atenția la detaliile căsuței în interior și exterior, apoi urmăriți împreună cu copiii expresiile de pe chipul șoriceilor care trec prin diverse stări (bucurie, tristețe, iritare, fericire, frică, mulțumire) și veți constata că Doi șoricei este mai mult decât o simplă carte bazată pe ilustrații în care se numără diverse elemente de pe pagină.
Viața șoriceilor din poveste, precum și a noastră în realitate, se petrece în jurul numerelor și a deciziilor luate în grabă sau în tihnă. Orice acțiune are o reacțiune, spune unul dintre principiile mecanicii, iar acest lucru se poate observa și în viața noastră de zi cu zi. Așadar, indiferent de deciziile luate în viață, tot ceea ce contează la finalul zilei este să fim fericiți alături de cei dragi, să ne respectăm și să ne apreciem reciproc … asemenea celor doi șoricei.
Mulțumesc, Editurii Frontiera pentru această carte mică în dimensiuni, însă mare prin tot ceea ce ne poate oferi ea.
Fii primul care lasă un comentariu