Prima dată când am intrat în contact cu ceva creat de editura Barefoot Books a fost acum câteva luni bune, când am început să-i pun muzică fetiței mele, să asculte de pe canalul acestora de YouTube. Această editură a creat video-uri cu muzică foarte plăcută auzului și imagini minunate, care se derulează pe parcursul cântecelelor pentru copii.
Acum țin în mâinile mele această carte, Copiii lumii (The Barefoot Book of Children – Ed. Barefoot), tradusă în limba română de către Laura Frunză, la Editura Cartemma, carte de care sunt absolut fermecată, mai ceva ca un copil!
Vă povesteam într-un alt articol despre cartea În același timp in jurul lumii, de Clorilde Perrin (Editura Cartemma) care se bazează pe foarte multe ilustrații care vorbesc de la sine, cu frânturi din modul în care se desfășoară viața unui alt copil la o anumită oră pe această planetă, carte a căror informații pot fi aprofundate, cu documentare din alte surse externe.
Copiii lumii este bazată și ea pe multe ilustratii, dar conține și un rezumat explicativ al imaginilor derulate pe parcursul cărții, la finalul acesteia.
Cartea Copiii lumii este concepută de Tessa Strickland, fondatoarea editurii Barefoot Books, Kate de Palma și David Dean.
Veți descoperi frânturi din modul de trai al copiilor lumii, cum trăiesc aceștia, în ce tipuri de case locuiesc, ce obiceiuri culinare au, sau cu ce diferă traiul lor de al nostru, al cititorilor.
De asemenea se tratează emoțiile copiilor. Fiind o carte interactivă, copiii pot să răspundă la întrebările adresate de autori cititorilor, și să aprofundeze trăirile lor: ce simt în legătură cu anumite situații în care sunt puși, ce părere au despre oameni în general și ce consideră ei despre importanța integrării în societate, apartenența la comunitate. Sunt atât de multe întrebări adresate copiilor și tot pe atâtea răspunsuri de dat.
Cartea ilustrează diverși copii, cu diferite corpuri: înalți, scunzi, slabi, plinuți, pielea de diferite nuanțe de culoare, sau poate chiar și defecte vizibile ale corpului. În fond, ce simte un alt copil când vede acești copii? Va fi capabil să observe diferențele, defectele? Sau va observa doar niște copii, asemenea lui, și atât? Cred cu tărie că micuții noștri au un suflet pur, curat, lipsit de răutate, dar în același timp cu o minte firavă ușor de controlat și “stricat” – de ce să nu folosim și acest cuvânt ?! – de către noi, părinții, care ar trebui să fim doar un exemplu bun de urmat pentru ei și să nu le impregnăm în mintea lor crudă, ură, idei preconcepute și alte astfel de sentimente negative.
Puteți să dezbateri și alte informații din cartea Copiii lumii, cu copiii voștri: limbajele și modurile de comunicare, zilele speciale ale altor culturi, credința lor, modul de manifestare a iubirii, modul de organizare al familiei, sau chiar informații despre igiena personală.
Cartea are un format mare, iar paginile sunt groase și lucioase. E o plăcere să parcurgi această carte!
În spatele ilustrațiilor minunate, realizate cu vopseluri acrilice, se află o întreagă muncă de cercetare. Doar pentru această carte, ilustratorul David Dean s-a documentat online și a salvat peste 3000 de imagini reprezentative a diverselor locuri, oameni și situații .
Dincolo de paginile acestei cărți există pentru noi, o lume întreagă care așteaptă s-o descoperim, și poate cel mai important lucru cu care ar trebui să rămânem după parcurgerea acestei cărți ar fi să ne dăm seama că valorile după care ne ghidăm în viață sunt aceleași, indiferent de locul în care ne aflăm.
Mulțumesc foarte mult editurii Cartemma pentru această carte minunată.
O puteți găsi pe cartemma.ro.
Fii primul care lasă un comentariu