Această ediție minunat ilustrată de Benjamin Lacombe și repovestită de Suzanne Kabok, face parte din colecția ”povești ilustrate”, a editurii Corint Junior (2017).
Povestea Albei-ca-Zăpada debutează astfel:
A fost odată ca niciodată, în miezul iernii, o regină care ședea la fereastră și cosea. Privind de la pervazul negru ca abanosul cum fulgii de nea cădeau din văzduh, se înțepă în deget și trei picături de sânge căzură pe zăpadă. Roșul acela se vedea atât de frumos pe albul strălucitor, încât își zise în gând: “Ah! Ce n-aș da să am un copil cu pielea albă ca zăpada, cu buzele roșii ca sângele și cu părul negru ca abanosul!”
Cartea aceasta este o bijuterie, care dă valoare poveștii Albă-ca-Zăpada, prin intermediul ilustrațiilor. Benjamin Lacombe a creat artă, pur și simplu.
Trebuie să menționez că ilustrațiile nu sunt tocmai ideale pentru copii foarte mici, altfel riscați să nu le placă ilustrațiile cu tentă un pic sinistră, să fiți luați la întrebări despre însemnătatea ilustrațiilor pline de metafore, sau chiar să le dea un picuț de coșmaruri, dacă sunt foarte sensibili în ceea ce privește vizionarea unor astfel de ilustrații.
Aici depinde bineînțeles doar de voi, cei care decideți căror cărți ar trebui expuși proprii copii.
Povestea în sine, scrisă de Frații Grimm, este tristă și să fim cinstiți, chiar sinistră prin acțiunea sa, însă Suzanne Kabok reușește să cuprindă în această carte doar esențialul, fără foarte multe detalii care doar ar încărca povestea și nu ar mai fi potrivită pentru copii.
Albă ca Zăpada rămâne orfană de mamă iar tatăl se recăsătorește cu o femeie obsedată de frumusețea sa. De fiecare dată are nevoie de siguranța că ea este cea mai frumoasă din regat, și astfel are nevoie de confirmarea din partea oglinzii sale fermecate că nu există o altă femeie mai frumoasă decât ea. Însă, Albă-ca-Zăpada cu pielea sa albă și părul negru ca abanosul devine o femeie foarte frumoasă iar regina se simte amenințată de această frumusețe.
Mama vitregă încearcă prin mijloace, deloc drăguțe, să o facă să dispară din regat, însă piticii îi vor oferi adăpostul și grija lor – asta până când regina descoperă că Albă-ca-Zăpada încă trăiește undeva în pădure. Deznodământul, bineînțeles, îl cunoașteți: prințesa trăiește alături de prinț până la adânci bătrâneți.
Cartea este relativ ok din punct de vedere al legării paginilor – se putea mult mai bine să se investească în printarea cărții, căci nu este o ediție oarecare. Paginile nu sunt subțiri, ceea ce este bine.
Cumpărați această carte pentru copii mai mari ca vârstă (7 ani +), sau chiar pentru adulți – e un cadou minunat pentru un iubitor de povești clasice, un colecționar de cărți și/sau iubitor de artă. Este pur și simplu superbă!
Fii primul care lasă un comentariu