Roger Duvoisin este un clasic al literaturii pentru copii. M-am îndrăgostit iremediabil de ilustrațiile și poveștile sale (trei la număr, căci doar acestea au fost traduse în limba română de către editura Cartea Copiilor: Măgăruș-Urechiuș, Petunia și Ai grijă, Petunia!) pline de tâlc, umor și frumos.
Măgăruș-Urechiuș este una dintre acele povești pline de umor, care îți rămân în minte multă vreme după ce le-ai citit împreună cu copiii. Subiectul poveștii este lipsa încrederii în sine și unicitatea fiecăruia pe acest Pâmânt, iar mesajul este și mai important: “Fii tu însuți”.
De cele mai multe ori copiii, și nu numai, tind să imite acțiunile altor persoane – din casă, de la grădiniță, de la locul de joacă. Dorindu-ne să imităm acțiunile celorlalți sau să arătăm ca alții, nu înseamnă neapărat că ne vor face mai buni ca oameni sau că vom arăta mai bine. Suntem speciali în felul nostru, unici, iar acest lucru trebuie să-l deprindă și copiii noștri de la cele mai fragede vârste.
Într-o zi, Măgăruș-Urechiuș bea apă împreună cu calul și observă în oglinda apei că acesta este foarte arătos cu urechile lui micuțe. Deși are mulți prieteni la fermă și are un stăpân bun, ceva îl nemulțumește. În mintea lui apare gândul că poate arată caraghios cu urechile lungi și și-ar dori foarte tare să arate și el la fel de frumos ca ceilalți din curte.
Rând pe rând, cere părerea animalelor despre modul în care ar trebui să-și poarte urechile, ca să arate bine. Bineînțeles că fiecare își dă cu părerea în felul și după aspectul său, fiecare părere fiind mai puțin bună ca alta, pentru că, din păcate, Măgăruș-Urechiuș suferă după fiecare încercare de a fi altfel, sau mai bine zis, de a fi ca ceilalți din curte.
Într-un final, cineva apreciază felul în care acesta arată și astfel își dă seama că tot mai bine este să fie el însuși, să fie mulțumit de felul cum arată cu urechiușele lungi.
Scrisă cu mult umor, specific autorului Roger Duvoisin, cu ilustrații foarte frumoase pe care le veți adora și urmări în detaliu, cartea Măgăruș-Urechiuș va fi pe placul vostru și al copiilor. Cel puțin eu și fetița adorăm felul în care soțul ne citește povestea, cu intonația specifică acesteia, și urmărim animalele personificate de către Roger Duvoisin: oaia, capra, vaca, câinele, purcelul…
Update 2023. Prezenta ediție a fost editată de Editura Cartea Copiilor. în 2023, cartea este reeditată la Editura Portocala Albastră.
Fii primul care lasă un comentariu